My heart is like a singing bird.
( Christina Rossetti )

Wat is het heerlijk om even uit te waaien langs de kusten van de Lage Landen. Zij behoren tot de vogelrijkste gebieden, zeker in perioden dat er vogeltrek is. Veel vogels volgen de kustlijnen waar veel voedsel te vinden is, zeker in ondiepe zeeën en op de zandplaten. Het is ook een uitstekende plek om deze verschillende soorten kustvogels aan de hand van hun gedragspatroon en silhouet te determineren. Ik zal maar zwijgen over hun al dan niet zeer welluidende orkestratie en de rijkdom aan melodieën. Het is heel leuk om op verschillende plekken te gaan kijken. Zeevogels observeren is niet gemakkelijk want ze blijven meestal niet lang in de buurt maar het blijft wel een opwindende bezigheid. Vlieg je mee naar het Belgische Oostende waar een kolonie steltlopers op ons wachten?

Misschien heb je nog nooit eerder gehoord van deze kustvogels maar ze zijn een hele gevarieerde groep bestaande uit franjepoten, grutto's kieviten, kluten, oeverlopers, scholeksters, watersnippen, witgatjes en wulpen. De steltlopers omvatten ook de plevieren en de strandlopers, waarvan de laatste een zeer gevarieerde groep is met zeer kleine tot vrij grote vogels. Plevieren hebben korte, dikke snavels waarmee ze voedsel van de oppervlakte van de modder, zand of klei oppikken. Andere steltlopers hebben langere snavels om te peuren in zachte modder en zand of om te foerageren in ondiep water.

Wij gaan het vandaag hebben over een soort die je waarschijnlijk nog niet kent: de vrolijke steenlopers die wij allemaal herkennen als een dik buikje met een korte zwarte snavel. Bijna alle vogels hebben deze eigenschappen maar weet je dat de steenlopers met hun korte rood-oranje poten gevorderde langeafstandslopers zijn die ook nog eens willen opvallen met een bont verenpak. De zwarte en bruine rug zorgt voor een harmonieus contrast met de zwarte borst en witte buik. De vleugels zijn bruin, wit en zwart. De staart ligt in dezelfde kleuren.

Door de jaren heen bezoeken deze zeer sociaal vaardige vogels regelmatig de kusten maar er zijn ook families gekend die het binnenland opzoeken waar zij overwinteren in zoet water van meren en rivieren. Waar de steenloper zich ook bevindt, hij of zij past zich gemakkelijk aan aan de omgeving. Bovendien staat de vogel bekend om een grote eter met kleine hapjes te zijn. Een dagelijks variërende gezonde maaltijd van schaaldieren, weekdieren en wormen die men vangt op en in zanderige bodems. In het binnenland staan zaden, insecten en hun larven op het menu.

Ze blijven zeer trouw aan hun territorium en zeker wanneer het broedseizoen nadert, keren zij terug naar de plaats waar zij tijdens de vorige jaren hebben verbleven. Het nestje is een eenvoudig kuiltje die door het mannetje wordt versierd met enige plantenresten. Per legsel komen 4 eieren te voorschijn die stuk voor stuk een mooi kuikentje het levenslicht laat zien. Beide ouders voeden de jongen op en wanneer deze laatsten de leeftijd van 20 dagen hebben bereikt, zijn ze al vliegrijp. Klaar om de wereld te verkennen.

In de onderstaande film maak je kennis met deze prachtige vogels in alle leeftijden die als model in vol ornaat hebben geposeerd voor mijn fotocamera. Een andere rol is weggelegd voor de meeuwen. Ik heb alvast genoten. Wens je alvast veel kijk- en luisterplezier.

Foto's, tekst en video: © Alle rechten voorbehouden, Catherine Boone, 2016

Wil je meer weten over de meeuwen, klik op deze link: De meeuwen van Oostende