DoEX – Dicţionarul Oarecum Explicativ al Limbii Române

On February 22, 2016 by Lucia Grosaru

DoEX - FImage

Sau “Cum m-a făcut DEX-ul medic”.

Uneori nu cunosc sensul unor cuvinte şi le caut în DEX. Alteori, cunosc sensul unor cuvinte, dar le caut definiţiile oficiale în DEX.

Realizat sub egida unei instituţii al cărei prestigiu îşi găseşte mai degrabă justificarea în secolele trecute, Academia Română, aşteptările cu privire la validitatea, fidelitatea şi consistenţa conţinutului Dicţionarului Explicativ al Limbii Române sunt destul de ridicate, iar ca urmare, nivelul de gândire critică activat la consultarea materialului, scăzut.

Şi totuşi, un nivel moderat de scepticism, ar putea fi util în gestionarea biasării cu privire la autoritate.

Dacă uneori, explicaţiile oferite în DEX sunt mai degrabă incomplete sau ar putea beneficia doar de uşoare modificări pentru a se realiza o comunicare exactă, alteori sensul este ratat complet, ceea ce adaugă sau poate conduce la un grad ridicat al informării eronate a publicului larg, cu privire la o serie de domenii.

Deoarece nu sunt lingvist, am ales ca exemplu un cuvânt dintr-un domeniu la nivelul căruia pot emite aprecieri profesionale.

Astfel, unul dintre cuvintele a căror explicaţie DEX-ul o ratează complet, este următorul:

PSIHOTERAPEUT, Ă, psihoterapeuţi, -te, s.m. şi f. Medic specialist în psihoterapeutică. [Pr.: -pe-ut] – Din fr. psychothérapeute.

Nu sunt medic. Sunt psihoterapeut.

Psihoterapeuţii pot avea ca bază academică studii în domeniile psihologie, medicină, sociologie, teologie şi domenii conexe. Dar nu sunt medici.

Psihoterapia nu este o ramură a medicinei. Este o ramură a practicii psihologiei.

În trecut, psihoterapia era mai degrabă o intervenţie specifică medicilor, dar în prezent, formarea în psihoterapie este independentă de acest domeniu.

În acest caz, în opinia mea, echipa care a realizat forma revăzută şi adăugită a DEX nu a beneficiat de consultanţă adecvată în ceea ce priveşte actualizarea sensurilor anumitor cuvinte.

DEX-ul, ca şi alte surse de informaţie considerate oficiale sau neatinse de eroare, nu e perfect. Precauţia cu privire la utilizarea automată a unor informaţii ce provin dintr-o singură sursă este necesară, iar atunci când contextul permite, validarea unei surse prin intermediul unor materiale suplimentare, devine pilonul certitudinii sau al unei siguranţe moderate.

Surse

psihoterapeut. DEX. Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, ediţie revăzută şi adăugită. 2012. Editura Univers Enciclopedic Gold. Bucureşti.