Ik heb dit mini Zpagetti-tasje van zelfgeknipte stofrepen gebreid omdat ik wel eens wilde weten hoever je komt met één T-shirt. Met onderstaande beschrijving kan je het namaken in je eigen formaat! Het hele ontwerp is in simpele ribbelsteek gebreid. Het enige wat je verder moet kunnen is meerderen en minderen.

En toevallig vond ik ook nog deze spoelen voor nylondraad in bijpassende kleur die als beugels dienst konden doen.

Eerst heb ik op pennen nummer 10 een smal stuk gebreid in ongeveer de breedte van de beugel. Nadat het stuk net lang genoeg was om strak om de beugel heen te trekken heb ik alle steken verdubbeld. Aan het einde heb ik weer evenveel geminderd. Daarna was het even goed opletten dat beide smalle stukken even lang werden. Door de beide kanten op elkaar te leggen en (breiend) af te kanten op het moment dat de naald precies tegen de bovenkant aan lag kwam ik precies uit, hoewel het aantal ribbels verschillend was. Dat heeft te maken met verschillend effect van meerderen of minderen.

En dit is het resultaat. Dit basispatroon kan je in elke gewenste breedte en lengte, afhankelijk van het formaat van je beugels aanpassen. Ik heb de tas in elkaar gezet met een dubbele draad gewoon naaigaren met simpele overhandse steken aan de binnenkant.

Nu nog een leuke strik erop.

Hiervoor een recht lapje in ribbels gebreid van ca 8 x 24 cm in een dunner geknipte draad dan de tas (anders zou hij veel te dik zijn geworden). Als je je Zpagetti in de winkel koopt kan je die in de lengte doorknippen om fijner materiaal te krijgen.

Voor het bandje in het midden twee steken minder opgezet en drie ribbels gebreid. Door af te kanten in de richting van het opzetstaartje komen de opzet- en afkantribbel aan dezelfde kant te leggen, dan zijn beide zijden gelijk.

Naai de uiteinden van het lapje aan elkaar en leg de naad middenachter. Sla nu een stevige draad als boven door de twee lagen heen. Trek de plooi om de draad heen en sla deze drie keer om het werk heen (eerst naar onderen, dan naar boven en dan weer naar onderen) en knoop hem vast.

De bovenkant moet nu een bolle plooi hebben en de onderkant een holle. Sla het bandje om het midden van de strik en zet het aan de achterkant tegen elkaar.

Je kunt ook gewoon een simpele rechthoekige lap breien. Je hebt dan wel beugels nodig waar een breed genoeg stuk in z’n geheel omheen past. Deze is van werkvriendinnetje Natasja. Voor de omslagen heeft ze een stuk averecht gebreid, de rest gewoon in ribbels. Met dank voor de foto!

Zpagetti is best prijzig en zelf knippen kan een hoop geld schelen. Kijk hier voor instructies. Mijn tasje van één XL shirt is 26 x 15 cm groot geworden en ik heb echt alles opgebruikt dus ook de mouwtjes. Je hebt dus wel twee a drie shirts nodig om wat groters te maken en je zal iets in verschillende kleuren moeten ontwerpen. Ik heb zelf al wat ideetjes en hoop binnenkort meer te laten zien.