Zo, het nieuwe jaar is weer begonnen en voor je het weet is het alweer Valentijnsdag. Mooie gelegenheid om eens een hart te haken. Ik heb een bestaande beschrijving aangepast om een vorm te krijgen die ik ergens op een plaatje zag en mooier vond. Afgekeken dus en daarom doe ik mijn experiment aan iedereen kado!

Ook dit is weer zo'n leuk klein projectje waar je je restanten voor kunt gebruiken. De zuurstokroze is gemaakt van standaardacryl met naald 4 en is ongeveer 8 cm hoog en 9 cm breed geworden.

Je moet voor dit patroon enige kennis hebben van amigurumi haken, maar je hoeft geen expert te zijn. Als je een bolletje in het rond kan haken lukt dit absoluut. Kijk anders even verder op de blog voor mijn hulpartikel hierover.

Het hart wordt in vasten van boven naar onderen gehaakt. Haak twee halve bollen volgens het schema 6, 12, 18, 18, 18. Dat wil zeggen 6 steken opzetten in een magische ring, dan verdubbelen naar 12 dan elke 2e steek meerderen naar 18. En nog 2 toeren van 18.

Hecht de ene volledig af. Let op dat je het laatste lusje niet te strak trekt en steek de afgeknipte draad onder de lus van de 1e steek naar achteren en zet hem vast. Hecht van de tweede alleen het opzetdraadje af.

Pak de lus weer op en haak een vaste in de 1e steek van de laatste toer van de andere helft. Haak alle 18 steken rondom en spring dan over op de beginhelft en haak hier ook alle (18) steken. Zet nu een stekenmarkering aan deze kant want hier zit steeds je beginsteek. Haak nu eventueel nog een hele toer (dan wordt het hartje 1 toer langer dan die op de foto, ik ben meteen begonnen met minderen). Stop bij steek 17 van de rechterhelft en haak steek 18 van de rechter- en steek 1 van de linkerhelft samen. Doe hetzelfde aan de andere kant. Je hebt nu aan beide kanten 16 steken tussen de twee minderingen. Haak aan beide kanten nu de geminderde steek samen met de steek links ervan. Bij de volgende toer gaan we 4 steken minderen. Begin weer met de mindering in het midden, haak 6 steken en haak dan steek 7 en 8 samen. Dan moet je weer 6 steken over hebben tot de volgende mindering in het midden. Doe aan de andere kant weer exact hetzelfde. De volgende toeren blijf je steeds minderen bovenop de reeds geminderde steek. Als je nog 2 steken over hebt tussen de minderingen vul je het hart licht op. Haak dan de twee laatste toeren. Aan het eind heb je alleen nog de 4 geminderde steken over. Hecht af, en trek het gaatje bovenin het midden dicht met een draadje dat je door de rand slingert. Je kunt hier natuurlijk ook nog een koordje of leuk ophanglintje insteken.