Hier weer een haken-voor-beginners uitleg van mij. Het basispatroon voor dit simpele platte bloemetje is zeker geen bedenksel van mezelf, je kunt het her en der vinden, maar ik heb een leuke variatie bedacht met een stervormig hart.
Haak vier lussen en sluit die tot een ring.
Haak nu twee lossen en daarna 11 stokjes in de ring (onder de steken door haken). Sluit met een halve vaste in de bovenste van de beginlossen. Deze tellen nu mee als het eerste stokje. Knip de draad af en hecht alles netjes af aan de achterkant.
Zet nu op met een nieuwe kleur: haal een lus onder een willekeurige steek door, dus niet erin maar tussen twee stokjes, trek die vast met een losse (het opzetdraadje blijft loshangen, maar dat zet je achteraf aan de achterkant vast) en haak nog een losse. Dit geldt als je eerste steek. Haak nu onder de volgende steek (dus steeds weer tussen twee stokjes) een half stokje, een stokje en nog een half stokje. Onder de volgende steek komt een vaste, dan weer het groepje van drie. Ga zo verder tot het einde en sluit met een halve vaste in de beginsteek. Klaar!
En als je nou wel een rond hartje wilt dan steek je gewoon in de steken in plaats van eronder.
Leuk als applicatie op T-shirts, jeanskleding, stoffen tassen of zelfs canvas schoenen. Je kunt ze opnaaien of plakken met textiellijm.