Het Belgische Aalst is een stad met een unieke dynamiek. Klein genoeg om wandelend de binnenstad te ontdekken. Groot genoeg om dagenlang te genieten van boordevol activiteiten, leuke winkeltjes, vele kerken en verrassende musea. Aalst wordt bovendien omringd door een enorme verscheidenheid aan natuur, vegetatie en uitzichten die u zelden ergens treft. Een vriendelijke bevolking voegt iets extra toe aan een fijne ontmoeting met deze plaats. Naast het fleurige stadspark bezit Aalst een rijk cultuurhistorisch patrimonium. Een bijzonder bezienswaardigheid en overblijfsel is het kasteel Terlinden die wij vandaag zullen bezichtigen. Gratis toegang vrij entree. Wandel je mee?

Architectuur en beeldhouwkunst op een lijn

De stad Aalst herbergt enkele indrukwekkende kastelen die stuk voor stuk interessant en prachtige locaties zijn om deze kennis te maken. Het Kasteel De Rozerie, het bewoonde waterkasteel van Moorsel en het kasteel van Regelsbrugge met zijn bijhorende domein zijn de drie bekende voorbeelden. Gelegen aan het Square Jacques Geerrinckx in een omgeving van grote schoonheid en waardevol landschap rust het kasteel Terlinden op haar lauweren. Het gietijzeren toegangshek met krullende motieven staat al open waar veel moois op ons staat te wachten.

Wij keren terug naar het midden van de jaren '70 van de 18de eeuw, de periode waarin het land van Aalst onderdeel uitmaakte van de Oostenrijkse Nederlanden. In het jaar 1775 werden de eerste bouwstenen gelegd, op de plaats waar een herenboerderij stond. Gewezen voorzitter van de Raad van Vlaanderen Jaak Angelus Dierickx werd belast met het uitvoeren van het bouwproject. Bovendien zorgde hij voor het aanleg voor het park. Kenmerkend zijn een U-vormige constructie en de ligging van de nieuwe vesting: op een rechthoekig eiland in het midden van de rechthoekig aangelegde vijver. Door de tijd heen onderging het kasteel enkele verbouwingen en vernieuwingen: de rechthoekige zijvleugels die in het jaar 1913 werden aangepast, de bouw van een koetshuis en de oranjerie. Het achtzijdige poortgebouw trekt onze aandacht. Sinds het jaar 1978 beheert de stad Aalst het kasteeldomein Terlinden. Jammer dat het kasteel gesloten is.

Wij verlaten het kasteel en richten op enkele opmerkelijke beelden die het kasteeldomein meekleuren. Aan de voet van het kasteel bevindt zich een bijzonder en mooi standbeeld van een dier. Dit is het uit 2009 ingerichte drakenmonument van de Aalsterse vereniging 'Kaiserlyke Souvereine Caemere der Draeckenieren tot Aelst', kortweg De Draeckenieren, dat door Andre Present werd ontworpen. Heeft het vermelde jaar 1559 te maken met de machtsverschuivingen die de stad Aalst kende: vóór 1559 ressorteerde het gebied onder het bisdom Kamerijk, aartsdiakonaat Brabant, vanaf 12 mei 1559 een deel uitmaakte van het aartsbisdom Mechelen-Brussel met onder meer de dekenij Geraardsbergen?

Ergens verderop in het groen, aan de achterzijde van het kasteel, bevinden zich twee markante kunstwerken. Het eerste werk werd gemaakt in het jaar 1998 naar aanleiding van het gitaarfestival dat de Stad Aalst had ingericht. Gerealiseerd door de in Zele woonachtige Olivier Bras van het kunstenaarscollectief K.O.M.A.! (Kunst Onder Meerdere Artiesten!) die samen met zijn leerlingen uit de beeldhouwklas van het Deeltijds Kunst Onderwijs van de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten in Aalst hun concept werkelijkheid maakten. Het is een opeenstapeling van helder kastanjebruine buizen die mij doen denken aan oude machineonderdelen. Ergens verderop staat een grijs roestkleurige vogel met gestrekte vleugels volop geniet van de vlucht vliegend boven een huis. Wil je meer weten over de installatie van Olivier Bras? Lees maar dit artikel door te klikken op de link: Monumentale kunst bij het Kasteel Terlinden in Aalst . Wij rusten nu even uit op een van de vele zitbanken.

Eerste lentegevoelens

Het bomenbestand is niet zo groot als in het Stadspark van Aalst maar wel bekijkenswaardig om de variëteit van dichtbij te leren kennen. Aan het poortgebouw hebben wij al de grote beuk met de wijd gespreide takken en de grote dikke wortels tegengekomen. Zijn kaalheid geeft deze oase een imposant gezicht. Hij krijgt gezelschap van andere inheemse bomen en struiken bijvoorbeeld de es, haagbeuk, ruwe iep, schietwilg en zomereik maar ook enkele uitheemse soorten zoals de Amerikaanse trompetboom, coloradozilverspar, Spaanse aak en de weymouthden leven ten volle. Kijk maar hoe de eerste tekenen van de lente zich ontwikkelt. Zo staan veel bomen en struiken al in bloei. Het licht schijnt door de nieuwe blaadjes en knoopjes.

Dat merken wij ook bij het aantal land- en watervogels die hier vertegenwoordigd zijn. Een vlucht jonge wilde eenden en witte ganzen zijn druk bezig met het schoonmaken van de veren terwijl enige dichte en zelfs verre familieleden zoals een mandarijneend en nijlgans hun baantjes zwemmen in de omwalde gracht. Generaties lang genieten zij van een zorgeloos leventje bijgestaan door de verschillende seizoengeuren, de wind en de vrolijk groetende voorbijgangers. Onverstoord, kalm, onbewogen, ongehinderd, rustig en vredig broedt er een kuifeend tussen de stengels. Deze prille liefde horen wij ook bij de bekoorlijke gezangen afkomstig van de boomvogels. Zelfs een kleine drinkpauze is meer dan welkom. Kijk maar naar het aardbruin vrouwtjesmereltje: zij drinkt kleine slokjes water van een waterplas die ontstaan is door de neerslag van de afgelopen dagen. Zo zie je maar hoe mooi de natuur eigenlijk is!

Kasteel Terlinden in Aalst en het kasteelpark zijn een bezoekje meer dan waard. Niettegenstaande het feit dat het kasteel in de volksmond een lugubere bijnaam heeft – het zogenaamde kasteel van Verdoemenis – biedt het domein aan iedere langskomer mooie zichten in een knusse omgeving ver weg van de drukte. De gezelligheid staat opnieuw centraal. Geniet nog even mee met onderstaande YouTube film over dit mooi stukje natuurland. Jij ook?

Foto 1 : Catherine Boone, januari 2016
Foto 2 : Ferrariskaart, 1777 ( Bron : Geopunt Vlaanderen )
Foto 3 : Postkaart ( privé-verzameling )
Foto 4 : Catherine Boone, januari 2016
Foto 5 : Catherine Boone, januari 2016

© Alle rechten voorbehouden, Catherine Boone, 2016-2017

Wandel mee je in het Kasteel Terlinden en het daarbij horende park van Aalst: