As I watched the seagulls, I thought, That's the road to take;
find the absolute rhythm and follow it with absolute trust.
( Níkos Kazantzákis )

Aan de kust zijn er hele jaar door vogels. Huis-, kust-, land- en zeevogels kruisen elkanders wegen. Het is een mooie uitdaging wanneer je bijvoorbeeld verschillende meeuwen van dichtbij kan bestuderen. Na een goede nachtrust zijn ze heel hongerig en zijn ze al op zoek naar voedsel. Houd er wel rekening mee dat zij in deze drukke momenten niet graag gestoord willen worden door bruuske bewegingen en vreselijke geluiden. Tegen de middag neemt deze activiteit af en gebruiken de vogels hun tijd om te poetsen of te rusten. Wanneer het einde van de middag nadert neemt de activiteit weer toe. De vogels bereiden zich voor op de nacht door onder meer een overnachtingsplek moeten zien te vinden. Zoals je kan lezen, zijn het spannende en actieve vogels. Vlieg je mee naar het Belgische Oostende waar een kolonie meeuwen op ons wachten? .

Meeuwen zijn een grote familie die verspreid langs de Europese kusten leven. Afhankelijk van het gebied heb jij een of meerdere soorten. Je kent misschien de kokmeeuw met een witte kop, donkere oorstreek en rode poten of de stormmeeuw die tijdens de winter uitblinkt met zijn gestreepte kop terwijl de dwergmeeuw een bewoner van de Oostzee is. In onze contreien groeit de zilvermeeuw op. Algemeen voorkomend en gemakkelijk herkenbaar met de grijze rug, witte kop ( 's winters gestreept ) en de roze pootjes om niet te vergeten. Nochtans kan de kleur van de pootjes verschillend zijn. Zo zijn er verwanten die roodachtige, vleeskleurige, groenige tot zelfs gele poten hebben. Typerend voor alle zilvermeeuwen is de rode vlek op de ondersnavel. Zilvermeeuwen komen over als agressief, rumoerig baasjes en voor flinke overlast zorgen maar deze standvogels zijn ook heel spontaan, sociaal, charmant en aanwezig.

Een opmerkelijke schoonheid van binnen en van buiten die met zijn forse kop en daarbij horende 'dreigende' uitdrukking je vast en zeker al gezien hebt. Zij hebben ook zwarte vleugelpunten met witte vensters, een dolkvormige gele snavel met rode vlek en lichte ogen. Een juveniel is donkerbruin, heeft tertials ( tussen rug en vleugelpunt ) en hebben lichte tekening langs de zomen. Onvolwassen exemplaren in het eerste jaar zijn geheel grof bruin gevlekt met bruinachtige zwarte slagpennen en staart, gestreept. Bij het ouder worden worden de kop, de lichaamsdelen en de stuit geleidelijk lichter.

Zilvermeeuwen zijn in de eerste plaats zeevogels, hun voedsel zoekend aan of bij de kust. Hun bord bestaat uit kokkels, krabbetjes, mosselen en wormen maar zijn ook niet vies voor een stukje brood, patatje en visafval. In Oostende mag je de meeuwen niet voeden. Ze zwemmen echter luchtig, duiken zelden onder de wateroppervlakte en volgen in bepaalde gebieden de vissersschepen tot ver van het vasteland. Volop in actie of genieten van een rustmomentje op een havenhoofd.

Het zijn vrolijke nestbouwers van takken en zeewier die wij allemaal aantreffen tussen de grazige oeverbeplanting, in kustduinen, op de klippen van rotseilanden of in de rietzoden van meren. Per legsel komen 3 eieren te voorschijn die stuk voor stuk een mooi jong het levenslicht laat zien. Na 4 – 6 weken zijn ze al vliegrijp. Klaar om de wereld te verkennen. Tot slot wil ik nog iets vertellen over hun gezang. Hun geluid klinkt luidruchtig en zonder manieren maar als je hieronder klikt, herken je een warme stem met welluidende klanken.

In de onderstaande film maak je kennis met deze prachtige vogels in alle leeftijden die als model in vol ornaat hebben geposeerd voor mijn fotocamera. De steenlopers spelen ook een belangrijke rol in de film. Ik heb alvast genoten. Wens je alvast veel kijk- en luisterplezier.

Film, foto's en tekst: © Alle rechten voorbehouden, Catherine Boone, 2016-2017

Wil je meer weten over de steenlopers, klik op deze link: De steenlopers van Oostende