Sănătate “Mintală”, nu “Mentală” … Pentru că avem “minte”, nu “mente”.

On September 2, 2013 by Lucia Grosaru

VBWTI

De când vreau să scriu despre subiectul acesta… Ultimele căutări prin www şi mai ales rezultatele lor mi-au confirmat că a venit momentul. 🙂

Astfel, am observat în ultima perioadă un val – ca să nu spun o buluceală – de materiale dorite ştiinţifice sau din categoria “profesional”/”profesionist” în care sintagma “sănătate mintală” a fost înlocuită – în mod eronat – cu “sănătate mentală”.

Ce e mai trist e că am văzut  greşeala cu pricina şi în articole semnate de medici sau psihologi, situaţie în care ar fi putut exista aşteptarea ca materialele parcurse (măcar) în timpul studiilor de licenţă să fi facilitat asimilarea “formulei” corecte.

Oricum, DEX-ul rezolvă rapid dilema:

MINTÁL, -Ă, mintali, -e, adj. 1. Care aparține minții, privitor la minte. ◊ Alienație mintală = nebunie. Debil mintal = persoană care prezintă întârzieri sau opriri în dezvoltarea facultăților psihice. 2. Care se face în minte. [Var.: mentál, -ă adj.] – Din fr. mental, lat. mentalis (după minte)

Astfel, când ne referim aspectele de sănătate sau boală, vom folosi termenul “mintal”. În principal pentru că avem “minte”, nu “mente” (Deşi unii par a fi avut o relaţie mai apropiată cu menta în timpul pregătirii profesionale [Comentariu maliţios asumat. Fără vreo intenţie de a-i jigni pe Philemon, Baucis sau Minthe.]).

Putem utiliza (şi) varianta “mental”, când ne referim la un proces ce se petrece sub formă de reprezentare (imagine mentală schematică, produsă cu ajutorul minţii/raţiunii): un calcul, crearea unei imagini, conceperea unei povestiri etc.

Sursă foto

  • Social

  • Newsletter

    Vei primi prin e-mail anunţuri cu privire la cele mai noi articole sau mesaje personalizate grupului de abonaţi la Newsletter.

  • Psychology Blogs - BlogCatalog Blog Directory