Wie zelf knuffels of kussens maakt hoeft niet altijd naar de hobbywinkel te rennen om dure polyestervezels te kopen. Hetzelfde spul vind je in oude sierkussens, knuffels en slaapzakken. Gooi dus om te beginnen je eigen oude spullen nooit weg; gewoon wassen en slopen maar! Als je zelf niets hebt kun je naar de kringloopwinkel of rommelmarkt gaan. Kijk niet bij de mooie spullen, er is altijd wel een hoekje met lelijke, kapotte spullen die ze voor een habbekrats wegdoen. Laatste optie, voor wie durft en helemaal gratis: struinen bij het vuil. Het idee dat je daar alleen maar smerige spullen vindt die te vies zijn om aan te pakken is echt onzin. De meeste knuffels hebben wel een wasbeurt nodig, maar ik vond zelfs een keer een slaapzak met een briefje waarop stond: 'Is schoon, maar de rits is stuk.'
Ik was de spullen in de machine voor ik ze verwerk, maar sommige knuffels zijn te groot. Dan trek ik de hoeveelheid vulling die ik nodig heb er eerst uit en was die voorzichtig op de hand.

Slaapzakken gebruik ik voornamelijk voor theemutsen omdat ik daarvoor juist platgemaakt materiaal in dekenvorm nodig heb. Maar voor een kussen of knuffel kun je het gewoon wat uit elkaar pluizen om er losse plukken van maken.

Ik vind trouwens ook heel wat mooie, absoluut niet beschadigde knuffels op straat. Die hou ik gewoon of probeer ze te verkopen, zoals deze schattige Albert Heijn-beertjes. Klik hier voor nog meer foto's van zo goed als nieuwe verlaten knuffels.

Dit arme varkentje is echter helaas onder de schaar gesneuveld. Erg mooi was ie toch al niet meer, maar hij had bovendien van die lelijke zuignappen.
Z'n inhoud zit nu in een serie van deze schattige speldenkussentjes. Nu al te koop in m'n Etsy Shop, binnenkort ook in de Nederlandse winkel.